|Фирма „Бимета”, освен производител на пелет преси, е и производител на ролки и матрици за пелет преси . Фирмата разполага със собствен машинен парк и сама изработва консумативите за своите машини.

Дългият ни опит в производството на матрици ни позволява да предложим матрици с максимална износоустойчивост и издръжливост. За да постигнем тези условия, ние изработваме матриците и ролките за нашите машини само от високолегирани износоусточиви стомани. Всички повърхности на матриците и ролките са шлифовани. Закалени са до 61 HRc.

Матрици за пелет преси, матрица за пелети

За да може една матрица за пелет преса да работи с максимална производителност, да дава качествен пелет и да има минимално количество прах при пелетизирането, отворите  на матрицата трябва да са изработени много прецизно. Матриците на „Бимета” са с огледално полирани отвори, с отклонение от цилиндричната форма по-малко от 0,01 мм.

Изработване на матрица за пелет преса

За да се постигне такава прецизност, ние използваме само скъпи и висококачествени инструменти, точни машини и специални технологии. Така например само за направата на отворите ние използваме 7 вида инструменти, пробиването е денонощно и отнема две денонощия.

Конструкцията на пелет пресата е съобразена така, че консумативите да са лесни за изработка, заточване, монтаж и демонтаж. Така например ролката е симетрична и позволява да се завърти на 180 градус при монтаж. С това се постига по-равномерно износване.

Самата ролка е обемно закалена. Това има няколко предимства: Позволява многократно презаточване на ролката, без да изчезне твърдата износоустойчива повърхност. Така един комплект ролки след многократно заточване има живот от над 6000 часа.

И второ – вътрешната повърхност на ролките, която играе ролята на гнездо за лагерите, е много твърда и износоустойчива, което позволява многократна смяна на лагерите, без да има деформации и износване на леглото на лагерите при евентуалното им блокиране. Това гарантира, че всеки път при смяна на лагерите те ще влизат плътно в ролката и самата ролка ще работи без хлабини и ексцентрицитет.

Материал за матрица за пелети, материал за матрица за пелет преса

За разлика от общоприетата практика, матриците и ролките на „Бимета” са изработени от 1.2379. Тази стомана придава на нашите матрици голяма износоустойчивост. Качеството на стоманата е от първостепенно значение за направата на качествени матрици и ролки. Заготовката трябва да е плътна, без шупли, разслоявания и сегрегации. Химическият състав трябва да е гарантиран. За да спазим всички тези изисквания, ние закупуваме материалите за нашите матрици и ролки само от реномирани европейски производители.