Фирма "БИМЕТА" се занимава с проектиране и производство по уникална технология на собствени пелет преси с плоска матрица. Пелет пресите произвеждат алтернативното гориво на бъдещето - пелети от биомаса. Машините са с оригинална масивна конструкция с въртящи се ролки. Регулирането на височината на ролките се извършва посредством специална система разработена от нас. Това дава възможност настройването на междината между ролките и матрицата да се прави и бързо, лесно и равномерно (и двете ролки са на еднаква височина).

Тялото на пелет пресата "Bimeta Model 350" е запълнено с масло. Така всички елементи подложени на триене са потопени в маслена баня. Това осигурява работа на лагерите и зъбната предавка при съвършени условия. За да се гарантира запазване на смазващите свойства на маслото, пелет пресите на "Бимета" имат маслен радиатор. По този начин маслото се охлажда непрекъснато и неговата температура се поддържа оптимална.

При конструкцията, която "БИМЕТА" предлага, лагеруването на ролките се осъществява с масивни конусно-ролкови лагери. За разлика от китайските и от досегашните, които налагаха чести ремонти или бяха прекалено скъпи, масивните конусно-ролкови лагери се износват много по-бавно и налагат смяната им да се извършва много по-рядко.

Високата мощност на пресата на "БИМЕТА" “BIMETA Model 350” осигурява необходимата голяма температура за производство на пелети. Благодарение на нея лигнинът, съдържащ се в обработваната биомаса, се разтапя до идеална хомогенна смес, от която се получават пелети с лъскава повърхност, голяма плътност и качество, без да е необходимо да се добавят допълнителни слепващи вещества.

Масивният централен вал на машината осигурява голяма стабилност по време на работа. Това позволява да се работи с най-твърди материали (дъб, бук, акация) без проблеми. Някои видове материали съдържат в себе си вещества, които имат киселинен характер. При пелетирането, тези киселини в комбинация с влагата ивисоката температура водят до значителна корозия по детайлите на пелет пресата. За да се осигури дълъг живот на машината, голяма част от детайлите контактуващи с горещите пелети са изработени от неръждаема стомана.

Машината е конструирана за работа с дървесина. Лагерите, корпуса и зъбната предавка са съобразени с това изискване. Частите на машината са направени масивни, от легирани стомани със съответната термообработка.

За да може да се работи още по-ефективно, фирма Бимета разработи и допълнителни спомагателни устройства които улесняват значително процеса на производство на пелети. С дозиращ шнек , овлажнител и охладително сито, производството на пелети се улеснява значитено, повишава се качеството и се намалява обслужващия персонал.

Известно е че всеки материал изисква подходяща матрица. Опитът ни натрупан през годините позволява да предложиме на клиентите бързо най-доброто решение за конкретния проблем. Фирма "Бимета" има опит в производството на пелети от бор (бял и черен), дъб, бук (включително и варен), акация, слънчоглед, люспи от кафе, люспи от слънчоглед, обелки от фъстъци, слама, отсевки от слънчолед (агро отпадъци), отсевки от кориандър. По запитване на клиенти бяха успешно произведени пелети от пилеша тор и от говежда тор. Фирма "Бимета" разполага с опита, машините и техологиите сама да произвежда матриците и ролките за своите пелет преси. Също така поддържа на склад ролки и множество матрици за най-разпространените материали. Когато нашите клиенти се нуждаят от матрица и ролки, сроковете за производство и доставка са сведени до минимум.

Стремежът ни към постоянно усъвършенстване, големият брой произведени машини и постоянно променящите се потребности и изисквания на клиентите ни изправяха пред нови и нови предизвикателства. Така натрупахме богат опит, благодарение на който постигнахме еволюция в конструкцията, така че всичките ни клиенти да могат да се радват на една много надеждна, лесна за обслужване и евтина за поддръжка машина.

Пелет пресата на "БИМЕТА" е подходяща не само за всички големи фабрики, които произвеждат основно пелети, но и за всякакви производители от чиято основна дейност остава голямо количество отпадна биомаса - дъскорезници, фабрики за мебели, за паркет, за олио, за кафе, мелници и др. Вместо да влагат допълнителни ресурси (време и финанси) за изхвърлянето на биомасата, собствениците на тези фабрики могат да усвоят нова пазарна ниша, увеличавайки доходите си.